Interesting

Fiat CR.40

Fiat CR.40

Fiat CR.40

The Fiat CR.40 was developed alongside the better known Fiat CR.32, and differed from that aircraft both in its choice of engine and the design of the upper wing.

The CR.32 had been developed from the CR.30, itself a new design that had replaced the family of aircraft that included the CR.1 and CR.20. The CR.40 was developed at the same time as the CR.32, but didn't make its maiden flight until 1934, a year after the CR.32, and at about the same time as the first production CR.32s entered service.

The CR.40 differed from the CR.32 in two ways. The CR.32 had a straight upper wing, connected to the fuselage by short struts. On the CR.40 the upper wing had a 'gull wing' shape, level for most of its length, but dropping down to connect directly to the fuselage in the centre. This greatly improved the pilot's forward view, allowing him to look across the top of the wing.

The second change was in the choice of engine. The CR.32 was powered by a Fiat A.30 RA bis inline-V engine, while the CR.40 was given an imported 525hp Bristol Mercury IV radial engine. As a result of its radial engine the CR.40 was shorter than the CR.32. The CR.40 had a top speed of 235mph, a very slight improvement on the 233 of the CR.32.

The CR.40 was followed during 1936 by a second prototype, the CR.40bis. This was powered by a 700hp Fiat A.59R radial engine, but could only reach 217mph. Work moved onto the CR.41, which reached the prototype stage before attention finally moved onto the CR.42.


Fiat 500

The Fiat 500 is a car produced by the Fiat company of Italy between 1957 and 1975, with limited production of the Fiat 500 K estate continuing until 1977. The car was designed by Dante Giacosa.

It was launched as the Nuova (new) 500 in July 1957, it was marketed as a cheap and practical town car. Measuring only 3 metres (

10 feet) long, and originally powered by a tiny 479 cc two-cylinder, air-cooled engine, the 500 redefined the term "small car" and is considered one of the first city cars.


Fiat CR.40 - History

Post by hudskit » Wed Jul 08, 2009 9:34 pm

emanuele Comandante di Squadriglia
Posts: 22 Joined: Fri Jan 09, 2009 7:35 am Location: Narni (Terni)

Post by emanuele » Thu Jul 09, 2009 1:33 am

Here You can find a photo:

<image no longer available>

Peter I. Comandante di Gruppo
Posts: 60 Joined: Sun Nov 25, 2007 11:33 am Location: Netherlands

Fiat CR-40

Post by Peter I. » Thu Jul 09, 2009 4:54 am

You should also find some info in the Fiat CR-42 book from Ali d'Italia.

Post by hudskit » Thu Jul 09, 2009 8:36 pm

Thanks much for the help- I don't have the book but that pic is a wonderful start. I'm guessing that the fuselage is a combination of silver lacquer and silver dope - does that sound right?

Editor Site Admin
Posts: 1773 Joined: Thu Jul 24, 2003 3:53 pm Location: Calgary, AB, CANADA Contact:

Tartalomjegyzék

Maga a típus egy evolúciós tervezési folyamat végállomásának tekinthető, amelynek alapjait a Fiat CR.30-as sorozattal fektették le még 1932-ben. Az akkori Olasz Légierő (Regia Aeronautica) megbízásából megkezdett fejlesztés eredményeként a CR.32-t sikeresen alkalmazták a spanyol polgárháborúban 1937-től és jelentősnek tekinthető exportsikereket is elértek vele, hiszen kilenc ország légiereje állította hadrendjébe. Ezt a típust, amely akkor a Fiat legfejlettebb vadászrepülőgépe volt, Fiat A.30 típusú tizenkét hengeres soros benzinmotor hajtotta. Egy némileg módosított sárkányszerkezetet soros (CR.33), majd csillagmotorokkal szereltek fel (CR.40 és CR.41). A repülőkísérletek során alakult ki a CR.42 végleges szárnyelrendezése és térrácsos vázszerkezete, melyre egy turbófeltöltővel segített A.74R1C.38 típusú léghűtéses, tizennégy hengeres, kétkoszorús csillagmotort szereltek fel, amely az amerikai Pratt & Whitney R–1830-ason alapult. A motor egy szintén amerikai licenc alapján gyártott háromtollú légcsavart forgatott meg (Fiat–Hamilton Standard 3D.41–1), átmérője 2,9 méter volt. A fémvázas szárnyak könnyű acél és dúralumínium ötvözetű elemekből álltak, a borítás a kor szokásai szerint vászon lett. A repülőgép csúcssebessége már az egyfedelű repülőgépek sebessége alatt maradt, 438 km/h-s sebességet ért el 5300 méteren és 342 km/h-t földközelben. Emelkedőképessége korszerűnek volt mondható (11,9 m/s), 1000 méterre 1 perc 25 másodperc alatt, 6000 méterre 7 perc 20 másodperc alatt kapaszkodott fel. A felszálláshoz 210 méternyi, a leszálláshoz pedig 340 méternyi úthosszt igényelt.

1936-ban az olasz Légügyi Minisztérium (Ministero dell'Aeronautica) vadászrepülőgép-tenderét nem nyerte meg (a Fiat G.50 és a Macchi MC.200 társaságában), mégis a Saettával párhuzamosan rendeltek a típusból, a sikeres CR.32-esek leváltására. A spanyol polgárháborúban bevetett elődtípussal az olasz pilóták igazoltan lelőttek 48 SB–2-t, 242 I–16-ot és 240 I–15-öt, 73 gép elvesztése árán. Ezen felül több mint százra teszik a meg nem erősített, nem igazolható lelövések számát. A légierő vezérkara azonban nem vonta le a megfelelő következtetéseket, ugyanis a jobban és korszerűen képzett olasz pilóták zömében gyengén kiképzett ellenféllel csaptak össze. Alapvetően az első világháborúból örökölt manőverező légiharc elvárásainak felelt meg, ami az új háború küszöbén már nem volt elégséges. Mégis 1938. február 10-én a légügyi miniszter (Ministero dell'Aeronautica) megrendelt két-két prototípust a CR.40, CR.41 és CR.42 változatokból, a teszt lefolytatására a torinói Aeritalia repülőterét jelölték ki, Valentino Cus berepülőpilóta vezetésével. A tesztelési sorozat befejezését követően – mely alatt a soros motorral felszerelt Ca.165 prototípussal is összemérték – végül a CR.42 lett kiválasztva a sorozatgyártásra. Noha sebessége alatta maradt az 1930-as évek második felében elterjedő egyfedelű vadászrepülőgépek sebességénél, fordulékonysága, illetve alacsony sebességnél is stabilan repülhető mivolta miatt kedvelték a pilóták. Erős sárkányszerkezete ellenállónak bizonyult ellenfeleinek a második világháború korai szakaszában alkalmazott gyenge fegyverzetével szemben, azonban a RAF Spitfire-einek sebesség- és tűzerőfölényében rendre alulmaradtak, a típus gyakorlatilag elavulttá vált 1941-től. A háború további szakaszaiban alacsonytámadó és éjszakai vadász feladatköröket kaptak. A gyár az 1940-es évek elején további kísérleteket végzett a sárkány egyéb hasznosításával kapcsolatban (úszótalpas és DB 601-es motorral felszerelt változatok), azonban a biplán–monoplán különbség egyre markánsabban megmutatkozott, a kétfedelű repülőgépek kora lejárt.

Egyértelmű adatok nem ismertek, hány darab épült meg pontosan a hat fő és a kis számú egyéb változatból. A legvalószínűbb adat az 1819 darab, amelyben benne van a Luftwaffének gyártott 63 darab (más források szerint 51 darab) és a 140 darab külföldre gyártott mennyiség is. 1942 végén leállították a gyártását.

A típus szerkezete csővázas, térhálós rácsostartó, a rúdelemek ötvözött acélcsövekből készültek, a keresztbordák acéllemez idomok. Duplaszárnyas, az alsó szárny kisebb fesztávolságú mint a felső (ez az ún. sesquiplane azaz a „másfélfedelű” elrendezés), mindkettő acél vázanyagú, vászon borítású, akár csak a törzs. A csillagmotor a törzsszerkezethez ferde dúcokkal támaszkodik, burkolata NACA-áramvonalazó burkolat, légcsavarja acél. A motor mögé acél tűzfalat építettek be, a kabinbelső a kornak megfelelő elrendezésű, nyitott kabintetővel. Ez utóbbi később korlátozta a csúcsmagasságot és az éghajlati és időjárási viszonyokra is komolyabban kellett figyelni üzemeltetése során (pl. tél, eső és porviharok). Futóműve mereven lett rögzítve a törzsszerkezet rácspontjaihoz, a futókerekeket áramvonalazó burkolattal látták el. Mozgékonyságát a nagyon alacsony szárnyterhelésnek köszönheti, harcászati képességeit pedig erősebb beépített fegyverzettel és rádióberendezésekkel növelték. A támadó változatokat helyenként páncélozták is. A beépített fegyverzet a motor fölött került elhelyezésre, a két géppuska a légcsavarkörön belül tüzelt. A világháború középső szakaszától az alsószárny alá függeszthető géppuskakonténereket is alkalmaztak.

A megrendelő Olaszországon kívül további hat haderő állította szolgálatába a típust. A külföldi légierők közül a Magyar Királyi Honvéd Légierő volt az első megrendelő, majd őt a belga és a svéd királyi légierők követték. Olaszország kiugrása a „tengelyből”, majd a fel nem mentett északi térség visszacsatolásával a Luftwaffe is hadrendjébe szervezte a korábban olasz gépek egy részét (és új gyártásúakat is), melyekkel a háború végéig repültek CR.42LW jelzéssel, illetve a dél-afrikai légierő is üzemeltetett az olasz RA-tól zsákmányolt pár példányt. A háborút követően a megmaradt gépekből az iraki királyi légierő is átvett példányokat. Napjainkra négy példány maradt fenn, közülük csak egy repülőképes (lásd a Megmaradt példányok című fejezetet).

Belga Légierő Szerkesztés

A belga légierő (Aéronautique Militaire) 1939-ben 40 darab CR.42-t rendelt, összesen 40 millió belga frank értékben. [5] Az első gép 1940. március 6-án érkezett meg, a gépállományból egy megsemmisült leszállás közben. A gépeket az Evere Établissements Généraux de l'Aéronautique Militaire intézet vizsgálta át és módosította. Az első hadrendi század a II. vadászosztály (IIème Group de Chasse) állományába tartozott, a Nivelles-i repülőtéren állomásoztak Brüsszeltől délre, 15 repülőgéppel. A későbbi alakulatok a beérkező gépek átvétele után álltak fel.

A német támadás előestéjén, 1940. május 10-én a rendelkezésre álló belga CR.42-k száma máig vitatott, történészek 24 és 27 közzé teszik, az utolsó szállítmány a franciaországi Amiens vasútállomásán vesztegelt, de korabeli fotók alapján azonosítható 30 darab repülőgép. Május 9-én a Falco-kal felszerelt századok közül kettő volt hadra fogható, a 3. "Cocotte rouge" 14 repülőgéppel és a 4. "Cocotte Blanche" század 11 repülőgéppel. A gépek az első világháborús veterán Lamarche őrnagy parancsnoklása alatt álltak. Az R.21 és R.27 jelű gépek a nivelles-i hangárnál álltak javításon kívül, illetve egy másik, 41-es jelű gép állt a reptéren műszaki hibák miatt. [6] Május 10-én kora hajlanban az alakulat utasítást kapott a Brustem-i 22-es számú repülőtérre való áttelepülésre. A CR.42-k első éles bevetéseit a támadás napján hajtották végre, a Luftwaffe Bf 109 vadászaival szemben. Az egész repülőalakulat rövid időn belül elsöprő túlerővel találta magát szembe. Első belga légi győzelmét a típus még ezen a napon aratta, mikor egy Ju 52/3m-ekből álló köteléken (a 17/KG z.b.V. 5-től) ütöttek rajta Tongres térségében. A kötelékből egy gépet lelőttek, amely Maastricht közelében zuhant le. A belga gépre a I./JG 1 kísérővadászai akaszkodtak rá, de hála a CR.42 agilitásának, sikerült épségben visszatérnie. Ezen a napon a belga pilóták még 3 darab Do 17-et és 1 Bf 109-et lőttek le. Május 10-én az I./StG 2 Ju 87-esei legalább 14 Fiatot semmisítettek meg a Brustem-i repülőtéren. [7]

Harmincöt bevetést repültek, melyek alatt legalább 5, de valószínűleg 8 [8] gépet lőttek le (Do 17, Ju 52 és Bf 109) két saját gép elvesztése árán. A kapitulációt követően 5 gép maradt repülőképes, mely a francia légierő Fréjorques-i repülőterére települt át. Itt találtak rájuk az előre törő német csapatok. [8] Sorsuk máig ismeretlen. [9]

Összesített statisztikájuk a belga CR.42-eseknek: 8 darab Do 17, 4 darab Bf 109 és 1 darab Ju 52. [10]

Luftwaffe (Wehrmacht) Szerkesztés

Az olasz 1943. szeptember 8-ai kiugrást, fegyverszünetet követően a Luftwaffe átvette a Regia Aeronautica legtöbb gépét, melyek között jelentős számú CR.42 is akadt. [11] Időközben a német Rüstungs und Kriegsproduktion Stab átvette a vezetést az észak-olasz fegyvergyárak felett, így a repülőgépgyárak felett is, és rendeltek 200 darab CR.42-t CR.42LW (azaz Luftwaffe) típusjellel. Ezeket a gépeket a német légierő az olasz ellenállási mozgalmak ellen, illetve éjszakai zaklató bevetésekre kívánta bevetni. Több gép a kiképzőalakulatok állományába került, illetve többek között az Udine-ben állomásozó Nachtschlachtgruppe 9 (NSGr 9) is hadrendjébe vette. Ezek a gépek rendszerint az Alpokban, Isztriában és Horvátországban működő partizán csoportok ellen kerültek bevetésre. Az 1. század (1. Staffel) Falco-i 1943 novemberében kerültek először bevetésre, majd 1944 januárjában az egységet áttelepítették a Turin melletti Caselle repülőterére, a dél-alpokbeli partizánok elleni hathatósabb támogatások miatt. Január 28-án a 2. század (2. Staffel) is Falco-kal lett felszerelve. A német pilóták kiképzését a Venaria Reale iskolában végezték. [11] 1944 februárjában, a szövetséges anzio-i inváziója után mindkét század bázisa a Centocelle repülőtér lett Rómában. A két század a Dél-Latiumi régióban felvonuló szövetséges csapatokat támadta, legtöbbször tiszta esti időkben. Az NSGr 9 támadta az ellenséges egységeket Monte Cassino térségében is. Noha a típus bevált mint éjszakai könnyű támadógép, mégis a két német századot átfegyverezték Ju 87D-re. A 2. század egészen 1944 közepén a Falco-kal repült. Május 31-én az alakulatnak 18 darab CR.42-je maradt, melyből 15 bevethető volt. [11]

A turini Fiat-gyár szövetséges bevételéig 150 darab CR.42LW készült el, melyből 112 volt hadrendben. Ezt az altípust repülték még a JG 107 alegységei is. Német beceneve a Die Pressluftorgel („sűrített levegős orgona”) lett.

Magyar Királyi Honvéd Légierő Szerkesztés

A típus első külföldi üzemeltetője a MKHL lett, amely először 18 darabot rendelt 1939. február 16-án, majd ugyanezen év szeptember 20-án újabb 50 darabot, utóbbit a Re.2000-esek rendszeresítéséig kívánták alkalmazni átmeneti megoldásként. Mind a 68 gép megérkezett, majd hadrendből való kivonásuk 1941 októberétől lett folyamatos. [12] Az újdonsült légierő vezérkara felismerve, hogy a vadász fegyvernem milyen fontos, gyors fegyver beszerzésekbe kezdtek az olasz kormány segítségével. 1939 végén 17 darab repülőgép érkezett az 1. Vadász Ezredhez, amely megkezdte kötelékéből kivonni a korábbi CR.32-eseket. Az ezred két osztályának legelső századai kapták meg az új repülőgépeket: a szolnoki 1./I Vadász Osztály és a mátyásföldi 1./II Vadász Osztály, amelyet 1940 közepén be is fejeztek.

Több gép beépített fegyverzetét átépítették magyar eredetű, Gebauer gyártmányú 1940 M. GKM-ra (GKM, Gebauer Kényszermeghajtású Motorgéppuska), oldalanként egy-egy darab beépítésével. Mindkét géppuska a légcsavarkörön belül tüzelt.

Az MKHL összesen 68 darabot rendelt, valamint barterban kapott még egy jugoszláviai zsákmány Savoia-Marchetti SM.79 típusú szállító repülőgépet, illetve 1941-ben két újabb CR.42-t (tehát 70 db) az SM.79-ért cserébe. A Messerschmitt Bf 109F-ek 1942 végi átvételéig első vonalbeli vadászrepülőgépek voltak az Re.2000-ekkel együtt, majd később honi légvédelmi és kiképzési feladatokat láttak el. Az amerikai és brit bombázóerők 1944 márciusától való, majd a szovjet csapatok őszi harctevékenysége idején már nem kerültek alkalmazásra.

Az üzemeltetés során 25 darab megsemmisült, 1 valószínűleg, 1 ténylegesen megsérült és 1 javíthatatlanul összetört a földön. A megmaradt példányok (kb. 44 db) tényleges sorsa egyelőre ismeretlen. Külföldi értékesítésük valószerűtlen, valószínűbb a hazai bezúzás, beolvasztás vagy szovjetunióbeli kiszállításuk. Körülbelül 8-9 légi győzelmet értek el velük a magyar vadászpilóták.

Olasz repülőcsapatok Szerkesztés

Regia Aeronautica Szerkesztés

A típus megrendelője elsőrendű éjszakaivadász-üzemeltetője a Regia Aeronautica volt, még ha a gép nem is volt rádiólokátorral felszerelve. Az első éjszakai elfogást 1940. augusztus 13-14-re virradóra teljesítette Giorgio Graffer százados, mikor észlelt és lelőtt egy brit Armstrong Whitworth Whitley bombázót, ami Turin felé haladt éjszakai bombázás céljából. Miután géppuskái elakadtak, nekirepült a bombázónak, majd az összeütközést követően kiugrott repülőgépéből. A brit bombázó súlyosan megrongálódott és valószínűleg a Csatornába zuhant a hazafelé tartó úton. [13] Az egyik legsikeresebb éjszakai bevetést 1942. augusztus 25-én hajtották végre Egyiptomban. Ezen a napon a RAF éjszakai támadásai az olasz repülőterek ellen irányultak, így a 4. század (4° Stormo) felemelt négy rádióval felszerelt CR.42-t, amelyek a 101° Gruppo Bombardamento a Tuffo osztály 208a és 238a Squadriglie századaiból szálltak fel az egyiptomi Abar Nimeir melletti repülőtérről. Az ezredparancsnok Armando François alezredes (Tenente Colonnello) gépével Fuka felett 500 méter magasságban tüzet nyitott egy azonosítatlan ellenséges kétmotoros bombázógépre, amely négy kilométerre a parttól a földbe csapódott. Leszállás és újrafegyverzést követően az ugyanazzal a géppel felszálló Giulio Reiner hadnagy (Tenente) radarrávezetéssel szintén támadott egy 2500 méteren repülő bombázót. Leszállása előtt látott egy nagy robbanást Fuka térségében. Reggel egy égő Wellington roncsait jelentették a szárazföldi csapatok Fuka-tól 10 km-re délkeletre. Ez a gép a RAF 70. századába tartozott (lajstromjele DV514/U). [14]

Corpo Aereo Italiano Szerkesztés

A Nagy-Britannia elleni expedíciós repülőhadtest alakulatai.

Aeronautica Nazionale Repubblicana Szerkesztés

Az Olasz Szociális Köztársaság légiereje, amely a menesztett Mussolini Észak-Olaszországba való szöktetése után alakult meg, német felügyelet alatt.

Aviazione Cobelligerante Italiana Szerkesztés

Az angolszász szövetségesek mellé csatlakozó olasz légierő (másik nevén Aeronautica del Sud), amely 1943 októberében alakult meg. 1943 és 1945 között összesen 281 olasz gép dezertált a szövetségesekhez, melyek 11 000 bevetést teljesítettek. Lecce és Galatina térségében és Leveranóban települtek. Műveleti területük Közép-Olaszország és a Nyugat-Balkán–albán térség volt. Repülték a Falco-kat is, de az átvett és üzemeltetett példányok darabszáma egyelőre nem ismert.

Olasz Légierő Szerkesztés

A német kapitulációt követően az ANR megszűnt. Egy évvel később, 1946. június 18-án szándéknyilatkozatban nyilvánították ki Olaszország államformáját és védelmi erejét. Az új légierő neve Aeronautica Militare Italiana lett. Az 1947-es párizsi békeszerződés több megkötést tartalmazott az országra nézve, melyet végül a két év múlva megalakuló NATO oszlatott fel. Ez idő alatt rendre amerikai típusokat üzemeltettek (P–47 és P–51), hogy hadrendben álltak-e még CR.42-esek az olasz légierőben, arról egyelőre nincs információ.

Svéd Királyi Légierő Szerkesztés

A Svéd Király Légierő (Flygvapnet) 1939 és 1941 között több változatát rendszeresítette a típusnak. Mivel egyik repülőgépgyártó ország sem volt hajlandó a semleges országnak kis példányszámban repülőgépeket szállítani, így esett a választás az olasz kétfedelűre. 1940 és 1941 között a svéd kormány 72 darab repülőgépet vásárolt, amelyek rádióval lettek felszerelve és 20 mm-es acélpáncélt szereltek a pilóta mögé, valamint sítalpakkal szerelték fel a futóművet. Az így átalakított gépeket a svédek egyéni jelzéssel, J 11 típusjellel állították hadrendbe. [15]

Az összes gép az F 9 repülőezredbe vonták, amely Göteborg légtérvédelmét látta el. Miután az F 9-et 1943-ban átfegyverezték a fejlettebb, svéd gyártású FFVS 22-re, a gépeket az újonnan felállított norrköpingi F 13 ezredbe telepítették át.

A J 11-esek az észak-svéd Kirunában is állomásoztak, ahol sítalpakkal szerelték fel őket a lappföldi időjárás miatt. 1942 tavaszán az 1. hadosztály J 11-eseit a Luleå-i repülőtérre telepítették át. A pilóták többször fogtak el német vadászrepülőgépeket, amelyek megsértették a svéd légteret, de alapvető összetűzésekre nem került sor. A 2. és 3. hadosztály gépei továbbra is a göteborgi bázisról fogták el a betolakodókat, de összetűzésekre itt sem került sor, kikísérték őket a svéd légtérből. [16]

A svéd szolgálat alatt a típussal több baleset is bekövetkezett, gyakran az olasz Fiat gyár hanyag anyagminőség-felhasználásának köszönhetően. 1942 végére 8 gépet vesztettek, majd újabb 17-et 1943 év végéig. Összességében több mint 30 gép semmisült meg, vagy esett ki a szolgálatból műszaki meghibásodások miatt. [17] A svéd pilóták azonban megbecsülték a típus manőverező képességét, [18] bár panaszkodtak az alacsony sebességre, az elégtelen fegyverzetre, illetve a nyitott pilótafülkére, amely nem felelt meg a skandináv klimatikus viszonyoknak. [17] A megmaradt J 11-eseket 1945. március 14-én vonták ki az F 13 ezred és a légierő állományából. Összesen 19 gépet adtak át egy polgári repülőtársaságnak, a Svensk Flygtjänst AB-nek, amely 13-at célvontatásra használt mindössze egy szezon alatt, mikor is a gépek már alkalmatlanokká váltak a repülésre. Hat J 11 érkezett más források szerint a Svensk Flygtjänst AB-hoz. Minden esetben polgári regisztrációt kaptak, 1949-ben vonták ki őket a polgári szolgálat alól is.

Egy svéd Falco maradt fenn csupán. [17] Ez a gép az F 3 ezred állományában volt, melyet „elrejtettek” egy későbbi múzeum részére. Sorozatszáma NC.2453, jelzése 9 9, napjainkban a későbbi múzeum prominens darabja, a linköpingi Flygvapenmuseum statikus során látható. [17]

Dél-afrikai Légierő Szerkesztés

Az 1941 tavaszi–nyári észak-afrikai hadjáratokban legalább tíz példányt zsákmányolt a Dél-afrikai Légierő az olasz Regia Aeronautica-tól. [19]

A Független Horvát Állam légiereje Szerkesztés

Az 1941 áprilisában megalakult Független horvát állam légiereje 1943 szeptember eleje és 1945. május 8. között legalább 10 darabot üzemeltetett a típusból. Az 1943 őszi olasz kapituláció idején az Olasz Királyi Légierő 60 repülőgépe Horvátországban állomásozott. Ezek közül 33 darabot átvehetett a horvát légierő, melyek közül 6 darab volt CR.42. Az 1944-ben a keleti frontról hazatért Horvát Légierő Légió (Hrvatska Zrakoplovna Legija) gépállománya, a harctéri tapasztalatok és a növekvő angolszász jelenlét miatt átszervezték a légierőt, német mintára. Az új rendszerben a Falco-k a horvát vadászezred 3. századába (3./(Kroat.)JGr) kerültek. Az év végét már csak két példány élte túl. A német kapitulációt követően a zágrábi központi repülőtérről a légierő megmaradt állománya olaszországi, klagenfurti és szovjet megszállás alatti területekre repült. A CR.42-k sorsa egyelőre ismeretlen. [20]

Iraki Légierő Szerkesztés

A típus 1939 májusában állt szolgálatba az Olasz Királyi Légierőnél, az 53. ezrednél (53° Stormo), Torino Caselle repülőterén. Ebben az időben lépett be Olaszország a második világháborúba, 1940. június 10-én körülbelül 300 gépet vettek át. A Falco-k főként repülőtér-, város és kikötővédelmi feladatokat kaptak, egészen az 1943. szeptember 8-ai kiugrásig. A típust bevetették a Málta feletti légifölény kivívásában is, ahol a brit Gloster Gladiator típussal, majd később a gyorsabb, egyfedelű Hawker Hurricane-nel került szembe. Gyakran erős szerkezetének és manőverező képességének – nagy állásszögű sarkonfordulások – köszönhette egy-egy megtámadott gép az épségét, melyet a RAF később többször méltatott. [21]

Málta Szerkesztés

A Málta feletti első Hurricane-összecsapás 1940. július 3-án történt. Azon a napon Waters Flg Off P2614 jelű gépével lelőtt egy S.79-et, 5 mérföldre Kalafrana-tól, azonban nem sokkal később a kísérő CR.42-k lelőtték gépét. A géppel kényszerleszállt ugyan, de azt selejtezni kellett. [22] A Hurricane-pilóták hamarosan rájöttek, hogy gépeiket rendre kimanőverezik az olasz kétfedelűek, kilövik teljes lőszerjavadalmazásaikat bármi eredmény nélkül. Ilyenkor a földközelig való zuhanásos kiválást voltak kénytelenek választani, hogy megmentsék gépeiket a lelövéstől. [23]

Egy héttel később a 23. osztály (23° Gruppo) 12 gépe felderítő bevetést hajtott végre, mely során elszenvedték első lelövésüket Peter Keeble hadnagy (Flt Lt) Hurricane-je által (valószínűleg az MM4368 jelű gépet, melyet Mario Benedetti (Sottotenente) repült a 74. századból (74a Squadriglia), a Hurricane a P2623 elű volt, a kísérő Burges hadnagy (Flt Lt)). Keeble gépét nem sokkal ezután lelőtte a Mario Pinna és Oscar Abello hadnagyok (Tenente) alkotta géppár. A Hurricane Marsaskalánál zuhant le. Ő volt az első brit pilóta, aki meghalt a Málta felett vívott légi harcokban. [24] Nem sokkal ezután a Hurricane-századok állományai kialakították a legmegfelelőbb harceljárásokat a CR.42-esek ellen. [25]

Az „angliai csata” Szerkesztés

Az angliai csata idején német kérésre az olasz kormány egy repülőkülönítményt küldött a térségbe, amely a Corpo Aero Italiano, azaz az „Olasz légihadtest” nevet kapta. Az alakulatban az 56. ezred 18. osztályának (18° Gruppo, 56° Stormo) CR.42-esei és 20. osztályának (20° Gruppo, 56° Stormo) G.50-esei települtek ki Belgiumba (Melsbroekba, majd Urselbe) és adták az alakulat vadászvédelmét. 1940. november 11–23. között két alkalommal vetették be a hadtestet. A német csapásmérő és vadászrepülő kötelékekhez képest kisebb sebességük és a nyitott pilótafülke, illetve a rádió hiánya komoly akadályokat gördített a két szövetséges elé. A CR.42-esek előnye azonban erős szerkezetükben és fordulékonyságukban mutatkozott meg, illetve egy 12,7 mm-es és egy 7,7 mm-es Breda–SAFAT géppuskájuk elégséges tűzerőnek bizonyult a brit vadászrepülőgépek ellen. Az olasz vadászgépek szerencséjének tudható be a brit .303-as lövedékek csekély teljesítménye is (egy olasz pilótát ejtőernyője mentett meg, ugyanis az ellenfél lövedékei elakadtak benne). Mégis, a mostohább késő őszi idő miatt több gép leszállás során összetört, az alakulat hadrafoghatósága folyamatosan csökkent. A téli idő beköszöntével, illetve a Seelöwe hadművelet felfüggesztésével a hadtestet kivonták a térségből, a CR.42-eseket a földközi tengeri hadszíntérre vezényelték át az olasz szárazföldi csapatok segítésére. Winston Churchill miniszterelnök későbbi írása szerint „Jobb alkalmazási módot is találhattak volna a Taranto-i flotta védésével.”, jelezve a hadtest hiábavaló belgiumi jelenlétét. [26]

A Balkán és az Égei-tenger Szerkesztés

Az 1940-es év utolsó hónapjaitól 41-en át kísérő feladatokat láttak el a balkáni terület megszállása idején, illetve az Égei- és a Földközi-tenger ellenőrzése során. Rendszerint Gladiatorokkal kellett felvenniük a harcot, melyekkel szemben nagyobb sebességük és erősebb fegyverzetük révén dominánsabb típus lettek. Az invázió korai szakaszában Giorgio Graffer százados (Capitano) – az első olasz pilóta, aki megszerezte az éjszakai repülési engedélyét – négy repülőgépet lőtt le, mégis 1940. november 28-án a 80. Század Gladiatoraival vívott légiharcban életét vesztette. Posztumusz megkapta az Aranymedált. 1941 elején, az Angliából kivont Hurricane-ek érkezése nagy Fiat-veszteségeket eredményezett, de ennek mértékét és jelentőségét gyakran eltúlozták és túlértékelték a britek. Nem sokkal később az olaszok felváltották a típust a fejlettebb Macchi C.200, illetve 1941. áprilisában megérkezett a német 4. légiflotta (Luftflotte 4) Bf109 és Bf 110 vadászgépeivel, így a légifölényt a tengelyhatalmak hamar átbillentették saját javukra.

Kelet-Afrika Szerkesztés

Észak-Afrika Szerkesztés

A típust széles körben alkalmazták Észak-Afrikában az olasz észak-afrikai térségben (Eritrea–Etiópia–Olasz-Szomália). 127 gép állomásozott a térségben, beleértve a tartalékokat is. A 2. ezred 13. osztálya Castel Benito-ban, a 4. ezred 10. és 9. osztálya pedig Beninában. Ekkoriban, az angliai csata idején a térségben főleg a Dél-Afrikai Légierő Gloster Gladiatorai és Hawker Hartjai állomásoztak. A jól kiképzett és tapasztalt (főként a spanyol polgárháborúban is bevetett) olasz pilóták a fordulékony CR.42-vel komoly ellenféllé váltak. A típus itt érte el a legtöbb sikert, lelőve több nemcsak kétfedelűt, de Hurricane-eket és Spitfire-öket is.

A legelső légi győzelmet 1941. október 31-én érték el két brit Hurricane-nel szemben. A Mersa Matruh felett vívott légi csatában Davide Colauzzi főtörzsőrmester (Sergente Maggiore) és Mario Turchi őrmester (Sergente) a 368. századból (368a Squadriglia) SM.79-est kísérése közben lelőtte a RAF 33. századának (No. 33 Squadron) két gépét. Az egyikben a 26 éves kanadai Edmind Kidder Leville (Flying Officer) vezette, mely kiugrott ugyan, de ejtőernyője nem nyílt ki, így meghalt, valamint Perry St Quintin (Flying Officer), aki kényszerleszállást hajtott végre Qasaba mellett, lyukasra lőtt üzemanyagtartállyal.

1941 áprilisától, mikor megérkezett az első 14 darab szárnyfelfüggesztésű CR.42 Bombe Alari, a típust főként támogató szerepkörben alkalmazták. Erős szerkezete és csillagmotorja kiválóan megfelelt erre a feladatra. 1942. június 19-én a megmaradt 82 darab gép utolsói is elhagyták Afrikát, visszatelepültek Olaszroszágba. Az 1942-es gyártásleállítás szerint 1784 darab készült el. [27] 1943-ban Olaszország kapitulációjakor körülbelül 60 darab volt repülőképes állapotban, amelyeket valószínűleg átvett az új, fasisztaellenes olasz légierő.

Kelet-európai hadszíntér – magyar repülőcsapatok Szerkesztés

A magyarországi repülőgépek alapvetően légvédelmi feladatokat láttak el, de kaptak alacsonytámadó feladatokat is. Első szolgálati alkalmazásukra az 1941. június végén összevont ún. Kárpát-csoport légi támogatására alakított repülőcsoport kereteiben került sor. Július 8. körül települt át a 2/3. vadászrepülő-század (9 darab CR.42) az ukrán Kolomija repülőterére, majd 10-én az ozerjani repülőterére, mely ekkor a VII. közelfelderítő századot (9 darab He 46) oltalmazta. Július 12-én érkezett meg Kolomija repterére az 1/3. vadászszázad is, melyet egyből be is vetettek. A 2/3. ekkor már 5 légigyőzelmet aratott. Július 20-án az 1/3. 12 harci- és egy Ar-96-os futárgéppel Bar repterére települt, 23-án Szutyiszkiba, majd 28-án az I. közelfelderítő századdal együtt elfoglalták annopoli repterüket. Augusztus 1-jén elvesztették első repülőgépüket, Pettendy János repülő főhadnagy nem tért vissza a bevetésről. Augusztus 11-én 5 darab Ca.135bis támadta a mikolajivi Bug-hidat és vasútállomást. A köteléket 6 CR.42 oltalmazta, melyek első alkalommal bocsátkoztak légi harcba szovjet I–16 Ratákkal. A Capronik és a CR.42-esek nyolc igazolt légi győzelmet arattak. A folytatódó bevetések az esős ősz során csökkentek, majd december közepére megszűntek és az összes kivezényelt repülőgép visszatért Magyarországra. A repülőcsoport 14 vadászrepülőgépet (CR.32, CR.42 és Re.2000 típusok) vesztett el a féléves harcok során. A következő évi nyári kivonulásban (1. repülőcsoport) a típus már nem vett részt, csak a módosított Re.2000-esek védték a magyar repülőkötelékeket.


How Many Slaves Landed in the U.S.?

Perhaps you, like me, were raised essentially to think of the slave experience primarily in terms of our black ancestors here in the United States. In other words, slavery was primarily about us, right, from Crispus Attucks and Phillis Wheatley, Benjamin Banneker and Richard Allen, all the way to Harriet Tubman, Sojourner Truth and Frederick Douglass. Think of this as an instance of what we might think of as African-American exceptionalism. (In other words, if it’s in “the black Experience,” it’s got to be about black Americans.) Well, think again.

The most comprehensive analysis of shipping records over the course of the slave trade is the Trans-Atlantic Slave Trade Database, edited by professors David Eltis and David Richardson. (While the editors are careful to say that all of their figures are estimates, I believe that they are the best estimates that we have, the proverbial “gold standard” in the field of the study of the slave trade.) Between 1525 and 1866, in the entire history of the slave trade to the New World, according to the Trans-Atlantic Slave Trade Database, 12.5 million Africans were shipped to the New World. 10.7 million survived the dreaded Middle Passage, disembarking in North America, the Caribbean and South America.

And how many of these 10.7 million Africans were shipped directly to North America? Only about 388,000. That’s right: a tiny percentage.

Diagram of a slave ship from the Trans-Atlantic Slave Trade, 1790-1 (Public Domain)

Fifty of the 100 Amazing Facts will be published on The African Americans: Many Rivers to Cross website. Read all 100 Facts on The Root.


International use

China

The first international operator of the CR.32 was Chiang Kai-shek for China that already in 1933 ordered 16 (according to other sources 24) CR.32s of the first series. The aircraft had Vickers 7.7 mm machine guns instead of the Breda-SAFAT, electric headlights, the little cooling fins on the oil tank in the nose were removed and some were equipped with radios. They were based at Nangahang airport, near Shanghai. Some officers of the Chinese high command disliked the Fiat, but Chinese pilots appreciated that the Italian biplanes in comparative tests proved superior to American Curtiss Hawk and Boeing P-26. The Chinese Government did not order more Fiats as it was difficult to import alcohol and benzole to mix with petrol for the engines. In May 1936, only six "Freccias" were still operational. In August 1937, the remaining CR.32s were used with some initial success in Shanghai against the invading Japanese. [ 8 ] By late 1937 when the Chinese capital at Nanjing fell, all Fiats had been lost. [ 5 ]

Austria

In spring 1936 45 CR.32s were ordered by Austria to equip Jagdgeschwader II at Wiener Neustadt. But in March 1938 the Austrian units were absorbed into the Luftwaffe. [ 16 ] After a brief period the 36 remaining aircraft were handed over to Hungary. [ 3 ]

Hungary

The Magyar Királyi Honvéd Légierő, the Royal Hungarian Air Force, acquired a total of 76 CR.32s in 1935 and 1936. MKHL Fiat biplanes had their baptisme of fire in 1939, during the short conflict with the new state of Slovakia. The CR.32s, with the red/white/green chevrons insignia, easily gained air superiority over the new Slovak Air Force that lost a few Avia B.534s and Letov S-328s. [ 17 ] During the short conflict against Yugoslavia, in April 1941, the MKHL lost three CR.32s [ 18 ] and, on 6 May 1941, the Hungarian Air Force had still 69 Fiat CR.32 on line. [ 19 ] When, in June 1941, the kingdom of Hungary declared war to Soviet Union, the CR.32s equipped two of the units that supported the Hungarian Army on the Eastern Front: 1./I Group of 1st Fighter Wing, based in Szolnok, and 2./I Group, of 2nd Fighter Wing, based at Nyíregyháza. [ 20 ] On 29 June, the first aerial combat over Hungary took place, when seven Tupolev SB-2 bombers attacked the railway station of Csap and where intercepted by the Fiat CR.32s from 2/3 Fighter squadron. The Fiat biplanes shot down three of the raiders, for no loss to themselves. [ 21 ]

South America

In 1938, Venezuela acquired nine (according to other sources, 10 aircraft [ 3 ] ) CR.32quaters. Modifications included a larger radiator to assist engine cooling in tropical climate conditions. The aircraft were delivered to Maracay in the second half of 1938 and equipped the 1° Regimiento de Aviación Militar del Venezuela. With five CR.32s still servicable, the aircraft were struck off charge in 1943. [ 5 ]

A small number, estimated at four, [ 3 ] went to Paraguay in 1938. Five CR.32quater fighters (registered 1-1, 1-3, 1-5, 1-7 and 1-9) were assigned to 1.a Escuadrilla de Caza of the Fuerzas Aéreas del Ejército Nacional del Paraguay. They did not arrive in time for military operations against Bolivia, but were in service for several years. [ 8 ]


History

Tractor Co history required. (Can you help and expand it) ?

Fiat started building tractors in 1919. But the parent company "Fabbrica Italiana de Automobili Torino "FIAT" was founded in 1899 to build cars and rapidly diversified. They started tractor development in 1910, but the First World War delayed the work. The first model called the Fiat 702 was launched in 1919 with a 30 hp (22 kW) 6.2 ltr. truck engine. The designs advanced as it used unit construction, unlike most early machines with chassis. The tractor was a big machine and in Britain cost 5-times the Fordson price. Ώ]

The Fiat 702 was replaced by the lighter Fiat 700 model in 1927, which also was built in a Crawler version, the Fiat 700C. After the war, smaller tractors were in demand and the Fiat LePiccola was introduced, followed by the modern Fiat 500 in the 1960s (Not the Car).

From the 1960 production grew rapidly with license agreements to build machines in counties like Romania and Turkey with Universal (UTB) and Turk Traktor, respectively. In the 1970s a whole range of modern machines were introduced with the 100 series. And in 1990 they introduced the 90 series and became the biggest manufacturer in Europe after building 1/2 million tractors.

The company later sold some of the American Allis-Chalmers models as Fiats in the UK, and then took over the Allis corporations UK construction business to form Fiat-Allis. In 1991, Fiat merged the existing tractor division with the Ford New Holland Agricultural business that they bought off Ford when Ford decided to divest non-core businesses as the market had slumped in the late 1980s and a large investment was needed for new lines and the proposed Teir II engine emissions regs. After adding the Case IH business later on, they formed CNH Global to compete with the giant AGCO group (which was partially the Allis Gleaner Corporation from the USA). Fiat badge-engineered the models from the mid-1990s and launched the 66 series.

Fiat also built tractors that were sold a Oliver and White, and purchased tractors from Versatile to rebadge as Fiat.


Variantes et développements

À la demande de la Luftwaffe, en 1944 un prototype équipé du moteur Daimler-Benz DB 603 plus puissant voit le jour sous le nom de Fiat G.56. Les événements liés à la guerre empêcheront son développement.

Malgré l'opposition de l'ingénieur Gabrielli, son concepteur, le Fiat G.55 a vu une version expérimentale en chasseur porteur de torpille, le Fiat G.55S (Silurante), avec le dédoublement des prises d'air du radiateur et le montage du mécanisme de lancement d'une torpille de 450 mm .

Une version d'entrainement biplace, le Fiat G.55B sera par contre réalisée.

Après la guerre, son concepteur accepta de modifier la cellule afin d'y loger un moteur Rolls-Royce Merlin. C'est ainsi que le Fiat G.59 voit le jour en 1950. Il servira d'avion de formation et d'entrainement de l'Aviation militaire italienne.


Зміст

Успішне використання біплана CR.32 під час громадянської війни в Іспанії переконали військове керівництво Італії в боєздатності біпланів як винищувачів. Тому ідея вдосконалити конструкцію літака для нового винищувача була підтримана і команда інженерів під керівництвом Челестіно Розателлі почала роботи. Під час розробки створювались прототипи з різними типами двигунів, які отримали позначення CR.33, CR.40 і CR.41, але вибір було зроблено на користь моделі CR.42 з двигуном повітряного охолодження Fiat A.74 RC.38 [en] потужністю 840 к.с.

В цілому новий літак був схожим на CR.32, але верхнє крило не мало вигину, а було прямим. Озброєння теж не змінилось і складалось з двох 12,7-мм кулеметів. Прототип вперше піднявся в повітря 23 травня 1938 року, і хоча літак був повільніший за винищувачі інших країн, але він був значно маневренішим і відмінно керованим. Також CR.42 був відносно дешевим, тому було почате серійне виробництво. Загалом до червня 1943 року було побудовано 1782 CR.42. Ώ]


Hesston


In 1947, Lyle Yost founded Hesston Manufacturing Co. Hesston, Kansas, USA. The company specialized in farm equipment, including self-propelled windrowers and the StakHand hay harvester.

In 1977, Fiat purchased an interest in Hesston, and began importing Fiat tractors under the Hesston brand. Hay tools, self-propelled windrowers and skid-steer loaders were manufactured in Hesston, KS and sold in Europe and other parts of the world.

In 1991, the hay tools and skid-steer loader portion of the business was purchased by AGCO, and the tractors were discontinued. AGCO entered into a 50/50 joint venture with Case IH to produce hay tools, and renamed the Hesston facility Hay & Forage Industries. They produced Hesston and Case IH branded equipment at that time. In 2000, as part of the merger of Case IH with New Holland to form CNH Global, AGCO bought out Case IH in the joint venture.

AGCO has since moved the manufacturing of all AGCO combines and hay tools in North America to Hesston, so Gleaner, Challenger, Massey Ferguson and formerly New Idea combines and hay tools are all manufactured along-side Hesston-branded equipment.

Around 2010, AGCO has moved Hesston to be a sub-brand, with swathers and hay tools branded as Hesston by AGCO and malfunction Hesston, and in South America, Valtra Hesston and Agco-Allis Hesston.


Watch the video: Обзорднище версия Fiat Tipo 1988 - Семь бед или бюджетное лакшери? (October 2021).